Bli elektriker i Göteborg

Posted by admin
Apr 25 2012

Elektriker har en viktig roll vid husbyggenInstallation och renovering av elen i en fastighet får inte utföras av personer som inte har yrkeskunskap i elektronik. Det är otroligt viktigt att den som installerar och renoverar el kan garantera att arbetet är korrekt och säkert utfört samt att ingen person eller djur riskerar att komma till skada på grund av fel vid installationen. Därför är en elektrikerutbildning lång, främst består den av tid som lärling eller montör i ett större team, för att varje elektriker ska ha tillräckligt med erfarenhet innan han/hon utför arbeten på egen hand. I Göteborg finns det gott om välutbildade elektriker på både små och stora firmor. Det finns också gott om specialkompetens bland elektriker samt ett flertal utbildningar till elektriker.

För att bli elektriker behöver du först en grundutbildning. Den skaffar du dig genom en treårig utbildning i gymnasiet eller på vuxenskolan, där du går en yrkesutbildning till elektriker. När utbildningen är godkänd får du börja som lärling i ett branschföretag. Detta kallas lärlingsutbildning och tar 1600 timmar. Efter det får du ett certifikat som talar om att du genomfört godkänd lärlingsutbildning. Men trots certifikatet är du inte ännu fullärd. Du har nu kunskaperna som krävs för att arbeta som montör i ett större team. Det gör du som första-, andra- och tredjeårsmontör ett arbete mot en lön som baseras på tilldelning i teamet. När du gått igenom dessa tre år som montör anses du ha tillräckligt stor erfarenhet för att arbeta som fullt betald elektriker.

För att få starta en egen firma krävs att du kan hållas som yttersta ansvarig för installationer och renoveringar som du och dina anställda utför. För att ha rätt till det behöver du ansöka om att bli behörig. Det gör du hos Elsäkerhetsverket. Där får du gå en vidareutbildning och när du klarat den och blivit godkänd kan du arbeta och titulera dig som behörig elektriker. Du kan välja vidareutbildning både till allmän- eller specialbehörighet. Vanligast bland elektriker är att man arbetar som fullt betald elektriker under någon annans behörighet.

I Göteborg finns ett antal utbildningar till elektriker både på gymnasial och yrkeshögskolenivå. Det finns gott om lärlingsplatser på de många elektrikerfirmorna i stan samt gott om jobb. En utbildning till elektriker är ett mycket bra val för dig som är intresserad och vill vara bosatt i Göteborg. Medellönen för en fullt betald elektriker brukar ligga kring strax över 23 000 kr i månaden.

Trackback URL for this entry